onsdag 6. oktober 2010

Hvilket er Norges beste universitet?

Da Times Higher Education sin rangering av verdens 200 beste universiteter ble offentliggjort for noen uker siden, var ikke Universitetet i Oslo med på lista. Det viste seg å skyldes en rapporteringsfeil/kommafeil. Med 135. plass i verden og 43. plass i Europa var Universitetet i Bergen Norges eneste representant på lista (og sjette best i Norden).
/
Tidlig i september kunne UiO melde at de var rangert som nr. 100 i verden. Det var opp én plass på Quacquarelli Symonds Top University Ranking, som ifølge UiO "har skilt lag med rangeringen til Times Higher Education og (i stor grad bruker) den samme metoden som Times har brukt tidligere." Times nye måling, meldte UiO, "kommer i løpet av september og imøteses med forventning av akademia som en kvalitativt bedre måling." På denne rangeringen klatret forøvrig University of Cambridge forbi Harvard i år. Universitetet i Bergen var rangert som nr. 133, opp 11 plasser. NTNU rangeres her som nr. 237, opp 33 plasser; Universitetet i Tromsø som nr. 293, opp 8 plasser. Ingen av de nye norske universitetene (UiS, UiA, UMB) er med på topp 500.
/
Så kom altså rangeringen til THE, med UiB som eneste norske representant. Større var sjokket da THE etter å ha vurdert UiOs rette rangering plasserte Norges akademiske høyborg på en 186. plass (se "Editor's note", etter topp 200-lista). Det svarer bare så vidt til en plassering blant de 80 beste universitetene i Europa. UiB gasset seg da under overskriften UiB best i Norge.

- Jeg gratulerer UiO med plassen på topp 200 listen over verdens fremste universiteter. Det er viktig for landet at vi har flere universiteter i internasjonal verdensklasse, sier rektor ved Universitetet i Bergen, Sigmund Grønmo.

UiO på sin side hadde siden de meldte at THEs måling ble imøtesett som en kvalitativt bedre måling mistet all respekt for denne rangeringen - se Ingen tillit til Times-rangering. Rektor Ole Petter Ottersen mener det ikke henger på greip.
Forklaringa me har fått er ikkje god nok og tala heng ikkje på greip. I fjor hamna UiO på 100. plass, medan me i år hamnar på 186. plass. Dette aksepterer me ikkje for me har mista all tillit til målemetoden til Times Higher Education.
– Er det eigentleg så viktig å få ei god plassering på desse rangeringane? spurte Uniforums journalist nå.
/
PS: UiB melder at Norge på THE-rankingen har ytterligere to universiteter på de neste 100 plassene, nemlig Universitetet i Tromsø på 227. plass og NTNU på 273. plass. - På Shanghai-rankingen kommer UiO klart bedre ut enn UiB (65. plass vs. 200.-300. plass).
/
PPS: Det er 10.000-15.000 universiteter i verden - og å ha 1 % av de 200 og 0,8% av de 500 beste i verden er kanskje ikke så verst, tross alt, for et lite land? Interessant nok gjenspeiler denne andelen vårt høye BNP mer enn det gjenspeiler vårt beskjedne folketall...

Ingen kommentarer: