onsdag 5. januar 2011

Reisebrev fra Rio: Politikampanje for å ta byen tilbake


Det sterkeste bildet: Brasilianske spesialenheter som heiser det brasilianske flagget etter å ha inntatt en favela som tidligere var styrt av en narkogjeng...

###

Det skjer noe i Brasil. Siden sent i 2008 har nye UPP (Unidade de Polícia Pacificadora
- Enhet av Pasifiserende Politi) blitt opprettet i stadig nye deler av byen. Ett etter ett inntas favelaområder (som kan romme én eller flere favelaer) av politiet, med permanent tilstedeværelse fra og med "okkupasjonen", som tilstedeværelsen kalles. En etter en favela renskes slik for bevæpnede narkogjenger, som i flere tiår har tyrannisert store deler av byen.

Alt i alt bor anslagsvis en million av Rios 6 millioner innbyggere i favelaer. Målet med UPP-kampanjen er ikke så mye å bli kvitt narkotikahandelen som å drive væpnede bander bort fra byens gater. Kampanjen har kommet i stand bl.a. som følge av et velfungerende samarbeid mellom ulike nivåer i de brasilianske myndighetene, lokalt i Rio. Delstatsguvernæren Sérgio Cabral samarbeider tett med borgermester Eduardo Paes, og begge disse har samarbeidet nært med avgått president Luiz Inácio Lula da Silva.

Kampanjen settes i sammenheng med bestrebelser for å klargjøre Rio de Janeiro for fotball-VM i 2014 og sommer-OL i 2016. Dette kom bl.a. fram under nyttårsfeiringen på Copacabana for noen dager siden, hvor jeg var tilstede som en av to millioner festkledde mennesker (dvs. kledd for stranda). På storskjermene ble en propagandavideo for UPP-kampanjen vist, og satt i sammenheng med "Rio 2016" (logoen for sommer-OL i 2016 ble gjort offentlig tilgjengelig ved samme arrangement). Den offisielle nettsiden til UPP (se nederst) viser da også sommer-OLs logo. Også ellers har UPP-kampanjen vært høyt profilert i offentlige reklamekampanjer - stadig vekk ser man billboards, og helsides annonser i avisene, med slagord av typen "Sammen for Rio - sammen for fred"...

Men det handler ikke bare om å jage bandittene før fotball og sommerleker velter inn. Det handler om å ta byen tilbake. Det handler om kampen mot fattigdom. Og det handler om sikkerhet og trygghet. For et par dager siden sa en minister i Dilma Rousseffs nyutnevnte regjering at besettelsen av Complexo do Alemão, som ble mye omtalt også i norske medier, var en modell for hele Brasil. Det handler ikke bare om dop, men like mye om den svarte/uformelle økonomien, som er utbredt i Brasil og som Dilmas regjering vil bekjempe (kombinert med lokking med lavere skatter dersom flere blir del av den formelle økonomien). Det handler om det uttalte målet om å utrydde absolutt fattigdom - noe som vanskelig kan gjøres dersom myndighetene ikke byr på basale tjenester i fattigstrøk (under Lula økte minstelønnen målt i kjøpekraft med 50 % over 8 år, noe som har bidratt til å løfte 36 millioner ut av fattigdom).

Igår var 13 UPP-enheter på plass - i dag meldes det på nyhetene at den fjortende UPPen er under etablering i bydelen Engenho Novo - hvor jeg i skrivende stund befinner meg, og har befunnet meg de siste tre ukene. Den nye politienheten skal råde over fire favelaer her, inkludert en som ligger like ved et bakeri jeg mange ganger besøkte i 2007. Den gang, da jeg var på besøk her i ialt fire måneder, hørte vi skudd kanskje annenhver dag - og jeg lærte meg å skille lyden av skudd fra eksospottesmell, kinaputter og fyrverkeri. I denne omgangen har vi knapt hørt skudd - men idag hørte vi ett, her hjemmefra.

Noe slikt som 40 favelaer skal nå være under kontroll av UPP-enheter. I disse strøkene av Rio bor 2-300.000 mennesker. Den aller største favelaen i Rio, Rocinha, som jeg besøkte i 2006, har ennå ikke blitt inntatt, og noen av byens innbyggere er en smule nervøse for hvordan det vil gå til når politiet en dag rykker inn der med mål om å befeste stedet for godt. I Rocinha bor like mange som i alle favelaer som idag er under kontroll av UPPer. For noen få dager siden rykket politi (en styrke kalt BOPE) inn i Rocinha og konfiskerte et tonn med hasj. En talsperson for de 80 politimennene som deltok i aksjonen forsikret da at dette ikke dreide seg om å etablere en UPP i Rocinha - skjønt rekognisering var en av hensiktene med politiaksjonen, og oppdaterte kart vil komme til nytte også når det en dag skal etableres en UPP i favelaen. Myndighetene uttaler imidlertid at "invasjonen" av Rocinha ligger litt fram i tid, og ikke er nært forestående.

Inntakelsen av Complexo do Alemão, en gruppe på et dusin favelaer, ble som nevnt mye omtalt i norske medier - i hvert fall hva gjelder selve kampene, hvor rundt 40 mennesker (stort sett kriminelle) ble drept. Egentlig var det ikke meningen at UPP skulle opprettes allerede nå, dette ble framskyndet av en ransbølge i området. Det som ikke i særlig grad har kommet fram i norske medier er hva som skjer i Alemão utover polititilstedeværelsen. Vi passerte gjennom deler av Alemão for en uke eller to siden, i bil. På veien så vi synlige tegn på nettopp fullført sosial boligbygging, ny skole, og nytt sykehus (i tillegg til en åpen lastebil med bevæpnede styrker sittende i to rader - vi så også en bevæpnet mann som voktet over et gatehjørne...). Noen dager senere kunne vi lese i avisen at kinoen i Alemão åpnet, med byens laveste billettpriser. Det skal være den aller første kinoen i en favela.

Andre favelaer som er under UPP-kontroll inkluderer Providéncia, i Rios sentrum, like ved sentralstasjonen (se "UPP arrives at Brazil's oldest favela" - hvor det bl.a. framgår at denne favelaen er opphavet til begrepet favela), og Cidade de Deus (City of God), kjent fra filmen. Mistilliten til politiet er blant mange fremdeles sterk, men UPP-kampanjen ser ut til å resultere i en holdningsendring. For første gang på år og dag føler cariocas (borgere av byen Rio de Janeiro) at politiet er på deres side.

Så får det heller være en bekymring for en annen dag hva som vil skje som følge av bandittenes omgruppering et sted i utkanten av samfunnets synsrand (det ryktes bl.a. at Rios nabokommune Duque de Caixias - hvor en kusine av min kone bor - har fått en stor innsprøytning av kriminelle...).

Lenker
The Economist: A magic moment for the City of God
The Economist: Brazil's gangs: Time's up
UPP Repórter (på engelsk her)
UPP arrives at Brazil's oldest favela
Livro forlag: Kongen på haugen - på innsiden av Brasils narkogjenger

1 kommentar:

velferdsstaten sa...

På tide at noe gjøres, selv om motivet kansje ikke er det beste.