tirsdag 28. oktober 2008

Ordföreren av Rio de Janeiro

Andre runde av lokalvalget (mer presist, valget av ordförer) gikk av stabelen her i Brasil naa paa söndag. I Rio ble Eduardo Paes valgt med i underkant av 51 % oppslutning. Partido Verde´s kandidat Fernando Gabeira gikk dermed tapende ut.

Gabeira skuffet i mine öyne stort under de siste ukene av valgkampen. Her hadde han en unik sjanse til aa reise miljösaker eller sosiale saker, med hele byens (og landets) oppmerksomhet. Og hva gjorde han? Den eneste gangen jeg hörte ham nevne miljö, var da han pekte ut kloakksystemet som Rio´s störste miljöproblem. Kloakken er selvsagt et sanitärt problem - et helseproblem - men et miljöproblem er det knapt, og uttalelsen viser dermed manglende forstaaelse for hans eget partis hovedsak.

Hva slags politiske saker snakket han saa om i stedet? Ikke mange. I motsetning til Paes, som lanserte en liste over "ti tiltak som ikke kan vente", snakket Gabeira knapt konkret politikk i det hele tatt. I stedet gikk det i ulne, uforpliktende formuleringer, et gjennomgaaende fokus paa catchy valgkamp-sanger, og stadige referanser til Zona Sul, Rios rikmanns- og turistströk, som staar Gabeiras hjerte närt. Et närere samarbeid med näringslivet, som Gabeira ville ha til aa sponse kommunale skoler etc., var det närmeste han kom aa snakke politikk.

Paes paa sin side viste seg som en dyktig pragmatiker. Han skaffet seg tidlig stötte fra president Lula og delstatsguvernör Sergio Cabral, som begge er populäre politikere (Gabeira fikk paa sin side stötte fra den avgaaende ordföreren av Rio, upopuläre og etter sigende tiltakslöse Cesar Maia). Han snakket politikk - tilsynelatende lydhör for hva som opptar folk. Og endelig, han demonstrerte - i reklamesnutter saavel som TV-debatten sist fredag - et kjennskap til ulike deler av og nabolag i Rio. Det var et pinlig öyeblikk i den debatten, da Paes spurte Gabeira om hva slags politikk han hadde for nabolaget Barros Filho, og han ikke kunne plassere det paa kartet (han gikk til slutt, feilaktig, ut fra at det laa ved Lapa, det fremste mötepunktet i sentrum).

Kort sagt: Jo, dette valget var et tap for grönn politikk. Men det var Gabeiras tap, og ubrukte sjanse - ikke velgernes.

1 kommentar:

Øyvind Strømmen sa...

Hei,

beklager å måtte spamme med en fullstendig irrelevant kommentar, men jeg finner ikke e-postadressen din og vil gjerne invitere deg til å skrive noe om dette temaet.

mvh


Øyvind