onsdag 17. juni 2015

Skråblikk på den amerikanske nominasjonskampen

Noen få måneder allerede nå har jeg fulgt med på meningsmålingene til RealClearPolitics igjen, i oppkjøringen til det amerikanske presidentvalget høsten 2016. Det er selvsagt tidlig i løpet, men et flertall av kandidatene det snakkes om har nå klargjort om de stiller.

På demokratisk side er Hillarys ledelse stor. Etter at det ble fullstendig klart at Elisabeth Warren ikke stiller, peker nå Bernie Sanders seg ut som fremste motkandidat, med økende oppslutning, men fortsatt bare 1/5 av Hillarys oppslutning. I New Hampshire har Sanders den siste tiden gått sterk frem, med en oppslutning på 31-32 %, mot Clintons 41-44 % (31/5-15/6). Om Sanders tar ledelsen der, kan ting forandre seg. Uansett har Sanders konsolidert seg som venstresidens kandidat. Visepresident Joe Biden kommer neppe til å stille, særlig ikke nå som sønnen hans nylig døde.


På republikansk side er det ganske så åpent, med rekordmange kandidater og nå ingen med stort mer enn 10% oppslutning. Jeb Bush, som nettopp kunngjorde sitt kandidatur, omtales av mange, men leder faktisk ikke på noen av de fem siste målingene som RealClearPolitics baserer seg på. Marco Rubio leder på én måling, Ben Carson på en annen. På en tredje er det likt i tet mellom nevnte Bush og Scott Walker, på en fjerde er det likt mellom Walker og Rand Paul, og på en femte er det - hold deg fast - likt mellom Bush, Walker, Rubio, Carson og Mike Huckabee. Ikke mindre enn fem kandidater er altså med i teten, og seks kandidater scorer nå 8,2-10,8%.



Av de øvrige kandidatene knytter kanskje størst spenning seg til Chris Christie, som ledet flere målinger for så lite som et halvt år siden. Christie er den som har hatt aller størst oppslutning det siste året på det høyeste, men selv han oppnådde ikke mer på det meste enn 20%. Nå som Bush har lansert sitt kandidatur er det mulig han får et byks på målingene, men det er langt fra sikkert at en eventuelt forsprang vil vare særlig lenge.

Forøvrig synes jeg sålangt at Rand Paul er den mest spennende kandidaten på republikansk side. Han tenker etter eget hode.

Ingen kommentarer: