fredag 10. juni 2011

Megatrenden i meningsmålingene: Trepartisystemet befestes

Det skrives spaltemetre om Fremskrittspartiets nedgang, og Høyres fremgang. Men megatrenden i meningsmålingene er en annen, om vi ser på dem med et perspektiv på to-tre valgperioder.

Ta dagens måling i Aftenposten. Høyre går frem 3,1 %, og Frp tilbake 3,0 %. Samtidig går Ap frem 2,1 %, og SV gjør det rekorddårlig med bare 4,2 % oppslutning - på stortingsmålingen er de til og med under sperregrensen. Om vi sammenligner med forrige lokalvalg, i 2007, ligger Høyre 13,2 % over forrige valgresultat, Ap 1,2 % under valgresultatet og FrP 2,6 % under valgresultatet. Samlet har de tre store partiene gått frem med 9,4 %, fra 66,4 % av stemmene (to tredeler!) til 75,8 % av oppslutningen (tre firedeler!). Samtidig har de fire øvrige stortingspartiene gått tilbake fra 26,5 % av stemmene (mer enn en firedel) til 19,8 % av oppslutningen (mindre enn en femdel).

Samtlige av de fire småpartiene ligger 1-2 % lavere enn ved siste lokalvalgresultat. Sånt er hva man kaller en trend. Hvorfor inntreffer denne trenden? Hva er det som skviser sentrum og SV, samtidig som De Tre Store som blokk blir stadig større?

Norge har pleid å være et flerpartisystem, med en rekke partier representert i parlamentet. Slik meningsmålingene utvikler seg idag står ikke mindre enn tre partier i fare for å komme under sperregrensen ved neste Stortingsvalget, og ingen bør bli altfor overrasket om ikke ett men to av disse havner under sperregrensen i 2013. Det vi ser utfolde seg er et partilandskap i strukturell endring.

Ingen kommentarer: