søndag 28. november 2010

Hemmelige dokumenter fra Kopassus offentliggjøres

Jeg viser til min siste post, Nomadisk politikk - beretninger om politiske likvideringer i Indinesia. Den amerikanske gravejournalisten Allan Nairn meldte for to uker siden i sin blogg News and Comment at han "mot slutten av uka" kom til å begynne å offentliggjøre hemmeligstemplede dokumenter fra den indonesiske militær-spesialenheten Kopassus, som anklages for å ha stått bak politiske likvideringer så sent som i 2009.

* Note to readers re. Upcoming Release of Secret Documents
* Indonesian Armed Forces Chief Confirms, Defends, Targeting Civilians
* Breaking News: Secret Files Show Kopassus, Indonesia's Special Forces, Targets Papuan Churches, Civilians. Documents Leak from Notorious US-backed Unit as Obama Lands in indonesia.

Se ellers Adresseavisens oppslag fra oktober om at Forsvarets Spesialkommando siden 2007 har deltatt i folkerettsopplæring av Kopassus, som del av et menneskerettighetssamarbeid.
- Er det ikke kontroversielt i at norske spesialstyrker øver opp Kopassus, en spesialstyrke med fryktelig frynsete rykte?

- Vi har fått oppdraget av norske myndigheter og det er opp til dem å vurdere dette, men så lenge det her er snakk om å gi råd om menneskerettigheter og krigens folkerett, er vår vurdering at dette bare kan føre til det bedre. Kanskje har vi allerede reddet sivile liv i Indonesia gjennom dette arbeidet, sier Dag Garshol som er sjef for Forsvarets spesialkommando.

2 kommentarer:

Ole Johan Moe sa...

Flott at du sprer det. Etter å ha levd med mennesker som har opplevd 24 år med okkupasjon og terror fra indonesisk militære så er det mitt håp at denne saken får oppmerksomhet slik at det blir satt igang en gransking av hva som har skjedd og skjer paa Vest-Papua.

Kopassus er kjent i Øst-Timor som Indonesias svar på Gestapado. Da Santa Cruz massakren fant sted i 1991, 271 ungdommer som ble skutt rett ned for aa vise politiske ytringer, så nektet Indonesia systematikken i det. USA sa da at de gav militær bistand til Indonesia slik at de skulle faa kunnskap om menneskerettigheter. Menneskerettighetsbruddene økte imidlertid etterpaa. Ved Øst-Timors frigjoering dannet de militære paramilitaere grupper som ble gitt amfetamin og trent til aa drepe, voldta og destruere Øst-Timor. Les rapporten Chega! laget av CAVR - FN-kommisjon for sannhet og forsoning. Den indonesiske staten er gjennomsyret av korrupsjon og menneskerettighetsbrudd som aldri har kommet til overflaten. Alle krigsforbrytere i Øst-Timor har til nå gått fri.

Lekkasjene er nye, fra tiden etter reformen i militøret. Den er kosmetisk.

Unnskyldningen om opplæring i menneskerettigheter har blitt brukt før, men i realiteten handler det om at Kopassus beskytter amerikanske selskaper i Vest-Papua. Området er unikt paa naturressurser som gull, olje, kobber, tømmer.

Dokumentasjon av menneskeretttighetsbruddene og spredning av den, er vanskelig i disse områdene. Det er tale om hva som har blitt kalt et glemt folkemord. Håper noen knytter kontakt med mennesker som lever paa Vest-Papua og tør snakke om situasjonen til verden. Tips kan jo være prest i Baptistkirken i Vest-Papua

Socratez Sofyan Yoman: http://www.infopapua.org/artman/publish/article_2183.shtml

Eller menneskerettighetsorganisasjoner i omraadet.

De ønsker en FN-nedsatt undersøkelse av Vest-Papua i henhold til urbefolkningers rettigheter. Ingen andre land enn Ghana og noen afrikanske land har tørt å åpent støttet papuanerne pga økonomiske interesser i regionen.

Øst-timoreserne er ikke i tvil om hva som skjer i omraadet og de vet dessverre altfor godt hva det er tale om.

Stanley Revonline sa...

Falae, Morten ... Vel, som oversetter innlegget ditt og så at det også er alle sjokkert (eller til og med
begge deler) med de kommer til lyset dokumenter som Wikileaks.

Jeg håper virkelig at internett sendingen er et skudd i foten av disse amerikanere som insisterer på
vedlikeholde kolonier og vedlikeholde et stort imperium.

Jeg håper at med internett blir umulig å holde visse hemmeligheter skjult horrible.