søndag 17. januar 2016

Kampen om å bli USAs neste president: Helt åpent på demokratisk side; usikkert for Cruz i Iowa

To uker igjen til primærvalgene braker løs i USA. Flere av de tidlige valgene er i spill. Men først en titt på de nasjonale målingene.


På demokratisk side skjer noe ganske oppsiktsvekkende. Sanders gjør det svært skarpt, og bedre enn noengang før, på de tre siste målingene. Snittet er nå 48-40 i Hillarys favør - men på en av de tre ferskeste målingene leder hun bare med 4%. Fortsetter trenden, blir det svært spennende (noen snakker alt om en gjentakelse av hendelsene i 2008, da Clinton ble overrumplet av Obamas seire). Den brå oppgangen til Sanders er lettere å få øye på om vi ser på meningsmålingene over lengre tid (her under vises utviklingen siden nyttår 2015).


På republikansk side er kandidatenes oppslutning mer stabil, med Trump klart i tet og Ted Cruz på en klar andreplass. Ben Carson har stabilisert seg på 8-10% i snitt på fjerde, etter Rubio. En liten endring lenger nede er at Christie (nå sjetteplass) har falt bak Bush (tilbake på femte).


La oss så se på Iowa og New Hampshire, de to første delstatene til å stemme i nominasjonsprosessen.  


I Iowa (se over) lå Sanders og Clinton en dag eller to likt, men i skrivende stund er Clinton tilbake i tet. Men løpet er jevnt - Sanders leder på to av de seks ferskeste målingene, Hillary på fire. I New Hampshire (se under) har Sanders beholdt ledelsen i snittet av målinger, og leder på fem av de seks nyeste målingene. Summa summarum: Det er i praksis helt åpent om Sanders og Clinton vinner en hver, eller om en av dem vinner både i Iowa og New Hampshire. Dette kan bli veldig spennende.


Også på republikansk side er det en viss utvikling i Iowa.


På snittet for målingene ser det ut som Cruz er i ferd med å miste ledelsen over Trump. I skrivende stund leder Donald Trump 27.3-26.9% over Cruz, med ledelse i fire av de syv siste meningsmålingene. Hvem av dem som vinner kan få stor psykologisk betydning for det videre forløpet. Ellers har Christie, etter å ha satt inn støtet i Iowa, doblet oppslutningen og kniver nå med Bush om å bli femte størst - og neststørst av de moderate (etter Rubio). Også Rand Paul har økt til rundt 4% oppslutning.


I New Hampshire har Trump de siste par ukene økt ledelsen. Også her scorer Rubio stabilt, her på andreplass, knapt foran røkla. Cruz er i skrivende stund kun på fjerdeplass, forbigått av John Kasich. I New Hampshire leder Christie over Bush, men med noe fallende kurve. Utfallet av valget er endel åpnere enn det snittet av målinger viser. På de ulike målingene som inngår i snittet i skrivende stund, er en hel rekke (fire) kandidater på en eller annen måling oppe på delt andreplass: Rubio, Kasich, Cruz, Bush. Hvem av disse som havner på andreplass kan få stor betydning for det videre forløpet i nominasjonsprosessen.

Se også:
 (3. januar)

Ingen kommentarer: