søndag 3. januar 2016

Kampen om å bli USAs neste president: Trump og Cruz i tet, mot overraskelse i New Hampshire?

Knappe 3 uker har gått siden sist post. Starten på avstemninger er nå mindre enn en måned unna.

Blant demokratene er bildet ikke i særlig endring. O´Malley´s oppslutning har riktignok doblet seg, til 4,6%, men ellers er det lite bevegelse. Det peker i retning av klar seier til Hillary Clinton, til tross for en relativt sannsynlig Sanders-seier i New Hampshire (hvor sistnevnte fortsatt leder).


Hos republikanerne har Ted Cruz solidifisert seg som Trumps fremste utfordrer, nå med 19,5% oppslutning i snitt. Trump har stabilisert seg på et snitt i overkant av 35%, uten noe tegn til den kollapsen alle har ventet på. Carson har som forventet fortsatt fallet, og ligger nå under 10% i snitt. Rubio har hatt en svakt fallende tendens.


Spørsmålet nå er om vi kommer til å se noen overraskende vendinger, gjennombrudd eller comeback. Et trekk ved de nasjonale målingene er at Chris Christie har klatret forbi Jeb Bush (4,8% vs. 4,3% i skrivende stund), med Christie på femteplass og Bush nå på sjette. Bush sin kurve har "flatlined", mens Christie er litt på vei opp. Men kan det holde til å bli en reell utfordrer? Bush for sin del håper på et comeback etter en av de tidlige delstatene i løpet.


I Iowa (se over) holder Cruz på en ganske knapp ledelse over Trump (31-27). Verken Rubio eller Carson har lovende utvikling der, begge har fallende oppslutning, særlig Carson. Også her ligger Bush flatt. I New Hampshire (se under) er det mer spennende. Her har riktignok Trump en soleklar ledelse over nærmeste utfordrer, Rubio (26-13). Men bak Rubio er det tett, så det spennende spørsmålet er om en av utfordrerne i New Hampshire kan bryte ut fra feltet og få et gjennombrudd som kan sette et preg på den fortsatte nominasjonskampen. Med i kampen her er ved siden av Rubio Cruz, Christie, Kasich og muligens Bush. Av disse ville et gjennombrudd ved John Kasich, den minst kjente av disse kandidatene, være mest overraskende. 


Se også:
Kampen om å bli USAs neste president: Cruz og dels Rubio fram; Carson er ute (13. desember)
Kampen om å bli USAs neste president: Clinton stuper, de seriøse republikanerne sliter (4. oktober)
Sanders opp i ledelsen i New Hampshire; Bush sliter i Iowa (17. august)
Kampen om å bli USAs neste president: Pengene, og noen forutsigelser (31/7)
Kampen om å bli USAs neste president: Bush snart på tredje; Sanders utfordrer Clinton (26/7)
Skråblikk på den amerikanske nominasjonskampen (17. juni)

Ingen kommentarer: