torsdag 25. august 2011

Rick Perry til topps - de siste meningsmålingene

Utopisk Realisme har i sommer blogget et par ganger om nominasjonskampen i det republikanske parti foran USAs presidentvalg i 2012. Per 9. juli ledet Mitt Romney klart med 25 % oppslutning foran Perry, Palin og Bachmann på 10-11 %. Per 4. august slet Obama mer og mer med inntrykket av dårlig håndtering av økonomien - men republikanernes stemningsleie i forhold til mulige presidentkandidater var rimelig stabilt, selv om Michele Bahmann hadde gått opp til en annenplass, mens Palin var forbigått av Pawlenty. Siden den gang har det imidlertid skjedd ting. Pawlenty har droppet ut etter å ha gjort det dårlig på "prøvevalget" i Iowa - og Rick Perry, guvernøren av Texas, har offisielt erklært at han stiller som kandidat.


De siste meningsmålingene som Real Clear Politics holder øye med viser at Perry leder på samtlige ferske meningsmålinger. Han leder over Romney på målingene til Gallup, PPP (D) og Rasmussen Reports, som alle har kommet med nye meningsmålinger i tiden etter 15, august - og ledelsen er stor i alle tre tilfeller, 10-11 %. Romney leder fremdeles på de siste målingene til Fox News, CNN, USA Today og McClatchy (med 2-8 %), men deres tall er uten unntak fra begynnelsen av måneden. Det er derfor grunn til å vente ytterligere fremgang for Perry på de nasjonale gjennomsnittsmålingene.

Slik ser de nasjonale tallene ut per idag:
1. Perry 20,6 %
2. Romney 18,9 %
3. Palin 10,8 %
4. Bachmann 9,3 %
5. Giuliani 9,3 %

Av disse fem er det to som ikke har sagt formelt fra om de stiller eller ikke (og som dermed kan tenkes å skape dynamikk i racet), nemlig Palin og Giuliani. På de neste fem plassene følger Ron Paul, Herman Cain, Newt Gingrich, Rick Santorum og til slutt den snilleste gutten i klassen, Jon Huntsman.

Med disse tallene er det vel ikke tvil om at Romney må endre valgkampstrategi, eller i det minste gå videre til fase to (med mer fokus på angrep på motkandidater). Samtidig blir både Bachmann og Palin mindre aktuelle, selv om Bachmann ennå ser ut til å svulme av selvtillit.

Se også:
Dagens meningsmåling: President Sheen?

Ingen kommentarer: