mandag 19. september 2011

Republikanernes nominasjonskamp - meningsmålingene

I posten "Rick Perry til topps - de siste meningsmålingene" skrev jeg for en knapp måned siden at det var "grunn til å vente ytterligere fremgang for Perry på de nasjonale gjennomsnittsmålingene." På det tidspunktet ledet han med 20,6 % mot Romney's 18,9 % (altså med 1,7 %).

Og hvordan ser meningsmålingene ut idag?
Som vi ser har Perry gått klart fra Romney på de siste snittallene (det skyldes først og fremst at samtlige meningsmålinger som ligger til grunn for Real Clear Politics' beregninger nå har kommet med ferske tall). Slik er oppslutningen idag, sammenlignet med 25. august:

1 (1) Perry 29,2 % (+8,6)
2 (2) Romney 19 % (+0,1)
3 (3) Palin 12,3 % (+1,5)
4 (6) Paul 9,0 % (+0,3)
5 (4) Bachmann 7,5 (-1,3)

Noe av det som har skjedd er at Giuliani (som sist lå på delt fjerde plass) ikke lenger måles. Mens de fleste vinner noe på dette, ser vi at Bachmann, som var den store stjernen på vei opp før Perry offisielt lanserte sitt kandidatur, har gått tilbake selv med én mindre i racet. Hennes oppslutning er nesten halvert siden toppen, da hun noen uker var Romneys fremste utfordrer. Det er verd å merke seg at Perrys ledelse over Romey varierer stort, fra 4 % på Bloombergs måling til 19 % på den siste målingen til Politico/GWU/Battleground.

Det er ellers interessant at både Palin og Paul klarer å gå fram samtidig med Perry. Alle tre blir ansett å representere ytterkanter i republikanernes leir - mens Perry og Palin er konservative og dels antivitenskapelige høyrepopulister, er Paul en ideologisk ministat-tilhenger. På topp fem skiller Romney seg nå ut som den eneste moderate, sentrumsorienterte kandidaten.

Andre målinger fra Real Clear Politics viser at Perry per idag ligger an til å vinne Iowa foran Bachman på andre (dette første primærvalget lå Bachmann tidligere an til å vinne), mens Romney per idag leder soleklart i New Hampshire, hvor Perry per idag scorer under 10 % og dermed ikke ligger an til mer enn en fjerdeplass, etter både Bachmann og Paul.

Obama leder per idag samtlige Obama-mot-republikaner målinger. Her gjør fortsatt Romney det skarpest, han ligger nesten likt med Obama (0,9 % bak). Perry ligger til sammenligning 5,3 % bak Obama.


Ingen kommentarer: