søndag 22. januar 2012

Gingrichs seier - Utopisk Realisme evaluerer valgtipsene

For nøyaktig én uke siden tippet herværende blogg følgende rekkefølge ved primærvalget i South Carolina, i bloggposten Utopisk Realismes valgtips: Tre tvekamper i South Carolina:
1. Gingrich
2. Romney
3. Paul
4. Santorum
5. Huntsman
6. Perry

Mye skjedde i mellomtiden, ikke minst torsdagen (se oppdateringer 16., 19. og 20. januar i forrige bloggpost). Slik ble uansett fasiten (hentet fra offisielle valgsider, 22. januar kl. 11.00 norsk tid):
1. Gingrich 40,5%
2. Romney 27,8%
3. Santorum 17,0%
4. Paul 13,0%

Som en kuriositet kan det nevnes at Herman Cain gjorde det klart best av de som har trukket seg, med 1% av stemmene - kanskje fordi komiker Stephen Colbert i det siste har ført kampanje til støtte for ham? Cain slo både Perry (0,41%) og Huntsman (0,19%) med god margin.

De tre tvekampene ble altså redusert til to, og de to gjenværende tvekampene endte med seier til henholdsvis Gingrich (1.) og Santorum (3.), som kan ha blitt hjulpet av nyheten torsdag om at han faktisk vant Iowa. Av Utopisk Realismes tips gikk sånn sett ett gjennom (Gingrichs seier), ett ble uaktuelt (Huntsman vs. Perry) og ett slo feil (Pauls manglende tredjeplass).

Gingrich seier ble større enn så å si alle prognoser tilsa - det vedvarende momentumet hans ble altså ikke fullt fanget opp i meningsmålingene (som rapporterer stemningsbølger med et par dagers forsinkelse). På det siste snittet til Real Clear Politics ledet han 5%. Selv den ferskeste målingen inkludert i RCP sine tall ga kun en ledelse på 9%. "Knapp seier til Gingrich?" lød vårt forsiktige valgtips, men sikker var man ikke. Knapp seier ble det ikke, det gikk Gingrichs vei langt mer enn det. Mest oppsiktsvekkende er det hvordan Gingrich under CNN-debatten på torsdag klarte å snu ABCs ekskone-intervju til en fordel for ham selv. Mens "alle" i kommentariatet ventet at han skulle tape på denne skandalen, endte han faktisk opp med å tjene på det, selv i konservative South Carolina.

Dette er et spennende race - langt mer spennende enn en skulle tro like etter New Hampshire, da hele medieriket forhåndskronet Romney og signaliserte at nominasjonsprosessen så å si var over. Forvent jevnt løp i toppen på de nasjonale meningsmålingene frem mot Floridas primærvalg 31. januar. Game on, som Santorum sa i Iowa.

Mediedekning:
Real Clear Politics: Gingrich satser på "two-man race"
VG: Newt moste Mitt
Fox News: Gingrich resurrects campaign

Ingen kommentarer: