mandag 26. mars 2012

Nytt fra over dammen (2): Er Romney i ferd med å bli Dukakis?

En fersk artikkel i National Journal beskriver håpefullt "How Romney could become Dukakis". Det dreier seg om den evinnelige jakten på et definerende øyeblikk, og Romney-rådgiverens gaffe for noen dager siden hvor han sammenlignet tilstanden i valgkampen med å bruke leketøyet "Etch-A-Sketch" - idet nominasjonen er vunnet er det bare å begynne forfra igjen, da teller ikke de standpunktene kandidaten måtte innta for å vinne sitt partis nominasjon.


Mange demokrater håper nå på at dette skal bli et definerende øyeblikk som blamerer Romney, ved å gjøre inntrykket av ham som en konsekvent flippflopper (sic) styrende. Mange mener at Michael Dukakis sitt definerende, blamerende øyeblikk fant sted da han skulle vise seg mandig ved å kjøre tanks iført militæruniform.


Det gikk ikke så bra. Problemet med sammenligningen er at definerende øyeblikk bare til dels kan framdyrkes av politiske kampanjer. Slike øyeblikk har det i tråd med sin semiotiske, symbolske natur med å følge en dynamikk utenfor alminnelig kontroll (om man da ser bort fra målrettete annonsekampanjer osv. som tar sikte på å få dem til å feste seg). Så hvilken hendelse vi vil se tilbake på som et definerende øyeblikk i presidentvalgkampen i USA 2012, det er ennå altfor tidlig å si.

Ingen kommentarer: