lørdag 27. februar 2016

Kampen om å bli USAs neste president: Mine tips - South Carolina (DEM)

Idag er det primærvalg i South Carolina for demokratene. Meningsmålingene de siste dagene viser tegn på at Bernie Sanders oppslutning i staten kan være på vei ned. Men det skyldes dels en måling som skiller seg ut (fra Clemton), hvor Sanders oppslutning har kollapset til 14%, mens Clinton har 64%, en ledelse på hele 50%. På øvrige målinger leder Clinton 18-29%, og i snitt leder hun med 27,5% (58,2-30,7%). Spriket for de to er henholdsvis 53-64% (Clinton) og 14-38% (Sanders - minste oppslutning er 28% om en ser bort fra Clemtons måling).

Et spørsmål her som ellers er hvilken av de to kandidatene som får mobilisert til faktisk å stemme. Psykologien i racet innebærer her og nå, etter to seire for Clinton, og forventet suksess for henne på Supertirsdag, at det er Sanders som har mest å bevise, for ikke å bli irrelevant. Det kan bety at han får mobilisert, i forhold til hva målingene viser - og noen Clinton-velgere kan tenkes å holde seg hjemme fordi hennes seier regnes som så sikker i staten. Men også Clinton-velgere kan tenkes å bli mobilisert, av ønsket om å avgjøre feiden nå og den neste uka, gjennom ren rekke seire som kan få Sanders til å se sjanseløs ut.

Til tross for to seire sålangt har ikke Clinton helt overbevist. Mens Sanders vant stort i New Hampshire, har hun sålant bare vunnet med hårfin (Iowa) eller liten (Nevada) margin. Hun har ennå ikke utklasset Sanders i noen stat - før South Carolina.Mitt tips:
1. Clinton 61-63%
2. Sanders 37-39%

Dette ville stemme ganske godt overens med de 3 siste målingene, unntatt Clemtons måling, men med en viss mobiliserende effekt lagt inn til fordel for Sanders. En fair tolkning av et slikt valgresultat er dels at Clinton har en fordel i stater med store minoritetsbefolkninger, men samtidig at Sanders har lyktes i å vinne over også en god del av disse. For å henge videre må Sanders uansett vinne en eller flere stater på Supertirsdag 1. mars.

Ingen kommentarer: