torsdag 27. august 2009

Hjem med asylsøkerne!

Regjeringa slakter Norsk Folkehjelps forslag om privat innkvartering av asylsøkere, melder Dagbladet. Forslaget går ut på at asylsøkere som har familie eller venner å være gjester hos i større grad skal få lov til å bo privat under søknadsprosessen. Det ville ha spart staten for store beløp, og gitt de aktuelle asylsøkerne rett til selv å velge hvor de vil bo. Men departementet setter foten ned, øyensynlig fordi man i asylmottak har bedre kontroll og oversikt.

Til Dagbladet sier statssekretær Libe Rieber-Mohn:
- Vi må ha kontroll på dem som er her og vite hvor de oppholder seg. At de møter opp til norskkurs og introduksjonsprogram. Vi mister oversikten dersom de bor privat.
Norsk Folkehjelps forslag er ikke så dumt. Privat innkvartering kan både spare staten penger og hjelpe med integrering og et sosialt liv. Oppmøte til norskkurs osv. kan selvsagt være en forutsetning.

Jeg har altså forståelse for forslaget - selv om jeg selv mener vi (også) burde gå ett skritt lenger, og etablere en ordning med norske "fosterfamilier" (tidligere post her).
Resultatet hadde blitt en toveis integrering (for flyktninger såvel som asylsøkere, eventuelt også fremmedarbeidere - samt, ikke minst, integrering (til å orientere seg i den nye flerkulturelle virkeligheten) av nordmenn), i stedet for dagens mer byråkratisk betonte sosialisering, som strengt tatt ikke er særlig sosial.
Hvilket bedre tidspunkt for å etablere en slik ordning, enn nå, som asylmottakssystemet midlertidig er under press?

1 kommentar:

Anonym sa...

Send alle aslylsøkere hjem.
Vi har begynt og få gettoer
i Norge.JILL