mandag 17. august 2009

Politisk empati

Politiske ledere er uten empati, hevdet 85 år gamle Jo Benkow lørdag, under Høyres valgkampåpning på torgalmenningen i Bergen.

VG snakket med ham etterpå.
- Dagens politiske ledere viser ikke i tilstrekkelig grad en ektefølt, levende og brennende interesse for sine medmennesker. De formidler et inntrykk av at de ikke har denne interessen, sier Benkow.

- Har du et konkret eksempel?

- Nei, dette er en adresseløs masseforsendelse til alle de politiske lederne i Norge, sier Benkow.
Benkows bemerkning er helt på sin plass. Slik kan den politiske (u)kulturen bli, når politikken skal være "profesjonell" og partitaktikken tar overhånd. Hvor ofte hender det i dagens politiske Norge at to politikere møtes til debatt (= diskusjon), og at den ene faktisk lykkes i å overbevise den andre om sine poenger? Så godt som aldri. Og hva betyr det, om ikke at norske politiske "debatter" er fiktive - spill for galleriet - som slett ikke dreier seg om å overbevise ved bruk av argumenter, men bare om å vise frem på forhånd vedtatte sannheter?

Empati dreier seg selvsagt om langt mer enn argumentasjon - men en første begynnelse på en (mer) empatisk politisk kultur, det kunne bestått i å ta motdebattanten på alvor som et menneske med meninger, snarere enn som en stråmann. Da kunne vi i større grad ha stolt på lederne våre. Da kunne vi ha vært trygge på at de i hvert fall mente det de sa.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Mangel på empati = de driter i grasrota..
Jeg har en følelse av at folk som søker mest mulig makt, ofte har velutviklede småpsykopatiske og narsissistiske sider,- på bekostning av..ja empati, f.eks. De vil gjerne ha makt, bli sett opp til, bli berømte (utenlands for politikernes del)..

Jada, jada, jeg er småslem *vet*

Anonym sa...

Har stor respekt for Benkow, og kan uten tvil bevitne at mannen har rett.

Det er egen fremgang som betyr noe for veldig mange toppolitikere i dag. Hven du tramper på på veien, og hvem som blir liggende igjen rundt i de ulike grøftene har mindre betydning. Bare du selv står igjen som seierherre.