tirsdag 29. november 2011
Til Sarpsborg - men hvorfra?
mandag 28. november 2011
Dagens lookalikes: Arild Hermstad og Andrew Lincoln
søndag 13. november 2011
"Visjon 2040" publiseres på Kulturverk denne uka
Første del av mitt essay "Visjon 2040" ble idag publisert på Kulturverk.com, under tittelen «Fra by og land, mann mot mann til visjon 2040». De to følgende delene kommer i løpet av en ukes tid.
Ingress og bio:
Det er noe som stinker i bygde-Norge – og det er ikke møkk. Også i by-Norge er det noe som stinker – og bakgårdspiss er det ikke. Ett land, ett folk, har tilsynelatende delt seg i to leirer. Byfolket mener å vite at bygdefolket bare er opptatt av særinteresser og subsidier, og bygdefolket at byfolket er livsfjerne og uten realitetssans. Mens vi venter på neste landbruksmelding er det verdt å fundere på om det finnes håp om å forene det tilsynelatende uforenlige med en god dose realisme og idealisme.
Av Morten Tønnessen, PhD-student ved Institutt for semiotikk, Universitetet i Tartu, med prosjektet “Umwelt transition: Uexküllian phenomenology – An ecosemiotic analysis of Norwegian wolf management”. Han har publisert et tyvetalls akademiske artikler, og vært gjesteredaktør for tidsskriftet Biosemiotics (temanummeret Semiotics of Perception).
Jeg kommer til å legge ut essayet i sin helhet her i Utopisk Realisme etter at samtlige tre deler har blitt publisert på Kulturverk.
Spør Filosofen avslutter "Hvem er tidenes største filosof?" - innfører "Samfunnstjenesten"
Spør Filosofen har et års tid nå hatt en "meningsmåling" gående med spørsmålet "Hvem er tidenes største filosof?" I skrivende stund leder Ole Brumm (31 %) foran Sokrates (15 %) og Platon (13 %). Spør Filosofen i egen person kunngjør hermed at denne meningsmålingen vil avsluttes ved nyttår. Da avgjøres det altså!Samtidig innføres "Samfunnstjenesten" til Spør Filosofen fra 1. januar 2012. Hver måned skal én samfunnsaktør (enten det er en maktperson, kulturpersonlighet eller annet) utfordres til filosofisk duell. Detaljer følger. Har du forslag til kandidater (hver måned skal minst tre kandidater nomineres, og stemmes over på sporfilosofen.no), send forslag til samfunnstjenesten@sporfilosofen.no.
onsdag 9. november 2011
Panel om øko-fenomenologi under NoSP 2012
I am hoping to gather a group of scholars/graduate students for a joint panel on the theme "Eco-phenomenology: Phenomenology and the life sciences" for the 10th annual conference of the Nordic Society for Phenomenology (NoSP), which is to be arranged at the University of Oslo, Norway, June 7-9 2012. The general theme of the NoSP conference is "The Varieties of Phenomenology".This panel will likely include presentation of the book Environment, Embodiment and Gender(eds. Johannes Servan and Ane Faugstad Aarø; Bergen: Hermes Text, 2011), where Charles Brown, David Abram, Ted Toadvine, Monika Langer and others contribute with chapters. Topics of the panel will further include Uexküllian phenomenology and animal subjectivity. Further proposals from various angles are welcome.If accepted by the organizers, this proposed panel will envelop papers presented in parallel with other sessions. The maximum length of each talk is 20 minutes, and there will be 10 minutes for discussion. Please submit your proposal to me as the panel convenor in the form of a suggested title and an abstract of maximum 200 words.
Proposals should be sent to mortentoennessen[at]gmail.com by November 30th.
lørdag 29. oktober 2011
Cain leder - men ingen tar ham alvorlig
Romney bør imidlertid være en smule nervøs, siden Cain leder på de tre nyeste målingene RCP baserer seg på. Mister han ledelsen i de to gjenstående, som er de som oppdateres først nå, så vil Cains ledelse styrke seg enda en smule. Cain leder dessuten i Iowa (hvor Romney - Bachmann - Perry - Romney - og nå Cain har ledet de siste månedene) samt i South Carolina - men ikke i New Hampshire, hvor Romney leder 40-18. Uansett, om disse tallene skulle holde seg - noe ingen vel regner for sannsynlig - er Cain absolutt med videre, med to seire i de tre tidlige valgene. Perry ville samtidig være definitivt ute, uten noen seier i de innledende rundene. Tipper Perry er rimelig svett for tiden (i New Hampshire scorer han bare 3-4 %).
Hva arabiske aviser sier om Gadafis fall
fredag 7. oktober 2011
Årets fredspris: Palin overrasket men tilfreds
lørdag 24. september 2011
Sex og kardemomme
VI SOM SANNSYNLIGVIS/KANSKJE IKKE HAR HATT HORESEX I RIGA/RØYKT HASJ I INDIA (stryk det som ikke passer)
Sex med Nicole?
Norges minste partier - grafisk fremstilt (nei, ikke grafisk på den måten)
Norges minste parti 2011
Dagens navn: Johan Ku
Gaddafi har blitt funnet
Tapet i Parken - ølens feil?
Siv Jensen at Frp har sagt hun FrP
Kardemomme Tidende: Morsommere enn nettmedier flest - og nesten like troverdig
onsdag 21. september 2011
Minding Animals Norge opprettet
Jeg er en av stifterne, og styremedlem, sammen med Rune Ellefsen og Rhys Evans. Minding Animals Norges første årsmøte (kalt allmøte i vedtektene) vil finne sted i Oslo 15. oktober, under avslutningen av vårt to-dagers seminar Shared Worlds (se Facebook-siden vår her).
Se ellers hjemmesiden til Minding Animals International.
mandag 19. september 2011
Republikanernes nominasjonskamp - meningsmålingene
Og hvordan ser meningsmålingene ut idag?
1 (1) Perry 29,2 % (+8,6)
2 (2) Romney 19 % (+0,1)
3 (3) Palin 12,3 % (+1,5)
4 (6) Paul 9,0 % (+0,3)
5 (4) Bachmann 7,5 (-1,3)
Noe av det som har skjedd er at Giuliani (som sist lå på delt fjerde plass) ikke lenger måles. Mens de fleste vinner noe på dette, ser vi at Bachmann, som var den store stjernen på vei opp før Perry offisielt lanserte sitt kandidatur, har gått tilbake selv med én mindre i racet. Hennes oppslutning er nesten halvert siden toppen, da hun noen uker var Romneys fremste utfordrer. Det er verd å merke seg at Perrys ledelse over Romey varierer stort, fra 4 % på Bloombergs måling til 19 % på den siste målingen til Politico/GWU/Battleground.
Det er ellers interessant at både Palin og Paul klarer å gå fram samtidig med Perry. Alle tre blir ansett å representere ytterkanter i republikanernes leir - mens Perry og Palin er konservative og dels antivitenskapelige høyrepopulister, er Paul en ideologisk ministat-tilhenger. På topp fem skiller Romney seg nå ut som den eneste moderate, sentrumsorienterte kandidaten.
Andre målinger fra Real Clear Politics viser at Perry per idag ligger an til å vinne Iowa foran Bachman på andre (dette første primærvalget lå Bachmann tidligere an til å vinne), mens Romney per idag leder soleklart i New Hampshire, hvor Perry per idag scorer under 10 % og dermed ikke ligger an til mer enn en fjerdeplass, etter både Bachmann og Paul.
Obama leder per idag samtlige Obama-mot-republikaner målinger. Her gjør fortsatt Romney det skarpest, han ligger nesten likt med Obama (0,9 % bak). Perry ligger til sammenligning 5,3 % bak Obama.
Norges minste partier - grafisk framstilt
Om vi tenker oss at alle de 2,24 millioner stemmene ved fylkesvalget hadde blitt spredt jevnt utover mellom Jorden og Månen, ville ikke DLF sine stemmer ta oss lenger enn fra Jordoverflaten til ... Stratosfæren. - Og om vi tenker oss at disse stemmene hadde blitt spredt jevnt utover i tid fra nåtiden til da dinosaurene døde ut, så ville vi fortsatt, med DLF sine stemmer, befinne oss på denne siden av jordbruksrevolusjonen.
Podcast fra Protestfestivalens "De sju dødssyndene"
Jeg kåserer om LATSKAP - og var sistemann ut, etter Einar Gelius, Mina Hadjian, Margrete Wiede Aasland, Nina Karin Monsen, Jens Petter Fagerhaug og Jackie Bergman.
Eddie Eidsvåg var syngende programleder.
Blitt med i Concerned Scientists Norway
Bærekraftig utvikling har vært et erklært mål i mange land i flere tiår. Likevel beveger vi oss stadig lengre fra dette målet, og vi er nå i stand til og faktisk i ferd med å endre grunnleggende elementer i klodens klima og økosystemer.Dersom den menneskelige påvirkningen på jorden fortsetter med samme styrke, beveger vi kloden så langt vekk fra vårt kjente klima at spesielt de kommende generasjoner risikerer store menneskelige lidelser, et vesentlig dårligere livsgrunnlag og utslettelse av store deler av det biologiske mangfoldet.
Menneskeheten står dermed overfor en av sine mest alvorlige utfordringer noensinne. I denne situasjonen er det etisk uansvarlig å unnlate å ta tak i utfordringen, enten unnlatelsen begrunnes i faglig usikkerhet, økonomiske begrensninger eller manglende politisk vilje. Prinsippet om å være føre var i tenkning, planlegging og handling, er fundamentalt.
Concerned Scientists Norway består av engasjerte vitenskapsfolk fra forskjellige forskningsinstitusjoner og med ulik faglig bakgrunn som deler en felles bekymring. Vi samles i oppfatningen om at klima- og miljøproblemene i vid forstand så langt ikke har blitt møtt med tilstrekkelige tiltak fra norske politikere og myndigheters side. Gapet mellom påkrevde tiltak og faktisk iverksatte tiltak, er i stedet økende. Sårbare mennesker og lokalsamfunn, spesielt i mange utviklingsland, er skadelidende overfor de negative konsekvensene som allerede manifesterer seg verden over.
Alvoret i situasjonen og det faktum at den stadig forverres hva sannsynlige konsekvenser angår, gjør det påkrevd at forskere med relevant faglig kompetanse inngår i nye former for tverrfaglig samarbeid, både med tanke på å øve innflytelse på politikere og myndigheter og med tanke på formidling av kunnskap i offentligheten. Tverrfaglighet er påkrevd for å forstå det komplekse samspillet av årsaker til at den menneskelige påvirkningen på naturen for eksempel ved vekst i materielt forbruk og i etterspørsel etter fossile energikilder øker til tross for faglige advarsler og en rekke forsøk på tiltak til begrensning. Kompetanse innen fag som naturvitenskapene, teknologi, filosofi, psykologi, økonomi, jus og de andre samfunnsvitenskapene er nødvendig for å forstå hva som er drivkreftene i og konsekvensene av den aktuelle utviklingen, og hvordan vi kan endre utviklingen i en rettferdig og bærekraftig retning.
Et tverrfaglig perspektiv som vil adressere de ulike årsakene til krisen det er tale om, og som søker å gå til roten av problemene, vil innebære kritikk av sider ved vårt økonomiske og samfunnsmessige system. Utviklingen i vårt samfunn er på kollisjonskurs med vårt felles ansvar for å overlate en økologisk intakt klode til kommende generasjoner, og nye måter å tenke på er påkrevd.
Concerned Scientists Norway vil:
- formidle forskningsbasert kunnskap om konsekvenser og risiko ved dagens utvikling
- bidra til å forklare hvorfor den menneskelige påvirkningen på naturen øker til tross for faglige advarsler og en rekke forsøk på tiltak til begrensning
- bidra til å skape en visjon om hvordan et samfunn kan være bærekraftig og samtidig tilby menneskene høy livskvalitet
- belyse hvordan trekk i dagens samfunn forhinder oss fra å ta de nødvendige grep
- foreslå grep som reelt kan bidra til en tilstrekkelig reduksjon av menneskelig påvirkning
- søke å påvirke myndigheter og andre beslutningstagere til å iverksette nødvendige tiltak
Norges minste parti 2011
For fylkesvalget bys det imidlertid på en landsoversikt også for de aller minste partiene. I Kardemomme Tidenes meningsmåling "Hvilket parti blir Norges MINSTE i høst?" fikk VIGRID 40 % av stemmene, miniveteranen "Samfunnspartiet" 20 % og - bevares - "andre" (strengt tatt "Annet parti") 40 %. De øvrige kandidatene - Norsk Republikansk Allianse, Nasjonalpatriotene og Det Liberale Folkeparti - fikk 0 stemmer.
Og hvordan gikk det så?
Her er fasiten*:
1. Det Liberale Folkeparti 0,011 % (247 stemmer)
2. Samfunnspartiet 0,013 % (285 stemmer)
3. Samfunnsdemokratene (SAMDEM) 0,036 % (804 stemmer)
4. SAME 0,1 (1241 stemmer)
5. NKP 0,1 % (1270 stemmer)
6. Kristent Samlingsparti 0,2 %
7. Demokratene 0,3 %
8. Kystpartiet 0,4 %
9. Pensjonistpartiet 0,9 %
10. Miljøpartiet De Grønne 1,3 %
Det nye initiativet "Samfunnsdemokratene" (SAMDEM), som av uforståelige grunner ble omtalt som "Samdunnsdekotratane" i Dagbladets valgoversikt, har bakgrunn i Sogn og Fjordane. Med 804 stemmer fikk de 0,036 % (av stemmene på landsbasis, dvs. mer enn tre ganger så mye som årets miniputt-Norgesmester DLF.
Se også: Norges minste partier - grafisk framstilt
tirsdag 13. september 2011
Utopisk Realismes valgprognose: Traff på H, KrF og SV, bommet på SP og FrP
Utopisk Realisme traff best på de først nevnte partiene (i kommunevalget, hvor tilgjengelig):
H 27,9% (UR: 28 %)
KrF 5,6% (UR: 5,4 %)
PP 0,9%* (UR: 0,6 %)
Andre 4,8% (UR: 4,4% inkludert MDG og PP)
SV 4,0% (UR: 4,4 %)
Rødt 1,5% (UR: 2,0 %)
MDG 1,3%* (UR: 0,8 %)
V 6,2% (UR: 6,9 %)
Sp 6,8% (UR: 5,5 %)
Ap 31,7% (UR: 30 %)
Frp 11,5% (UR: 13,4 %)
* Fylkesvalget (landsoversikt for kommunevalget foreligger ikke)
mandag 12. september 2011
Utopisk Realismes valgprognose
H 28 %
Frp 13,4 %
V 6,9 %
Sp 5,5 %
KrF 5,4 %
SV 4,4 %
Rødt 2,0 %
MDG 0,8 %
PP 0,6 %
Andre 3 % (4,4 % inkludert MDG og PP)
søndag 11. september 2011
Tid for foredrag om offisiell og uoffisiell rovviltforvaltning
As mentioned in June I am scheduled for giving a talk at this year's Den nasjonale konferansen om rovvilt, beitedyr og samfunn [The national conference on predators, grazing livestock and society] (Hamar, Norway, Oct. 31 - Nov. 1).
fredag 9. september 2011
Podcast fra samtale om sivil ulydighet med Pål Steigan og Thomas Hylland Eriksen
tirsdag 30. august 2011
Protestfestivalen: Promovideo om de 7 dødssynder
Nytt siden sist er at Busha Ishaq erstattes av en viss Einar Gelius. Han skal snakke om grådighet (jeg om latskap).
fredag 26. august 2011
Første nyhetsbrev fra Spør Filosofen
Det 6-siders nyhetsbrevet er tilgjengelig for lesning og nedlasting via Scribd.
For å abonnere på Spør Filosofens nyhetsbrev, send "Abonnér" til nyhetsbrev@sporfilosofen.no.
INNHOLD
1. Intro
2. Tjenestetilbud
3. Terroren: Nyhetsoppslag; blogging
4. Nye verv
5. Siste akademiske publikasjoner
6. “Semioteque”
7. Siste konferanser/foredrag
8. Protestfestivalen
9. Andre opptredener fremover
10. Følg med på nett
Forberedelsene til 100-årsdagen for Arne Næss sin fødsel
Yesterday, August 25th, "Arne i 100" [Arne, 100...] was founded in Oslo, Norway, as an association/society aiming to celebrate the 100 year anniversary of deep ecologist Arne Næss' (1912-2009) birth January 27th 2012 (in the University Aula, Oslo), and to help arrange "the Arne Næss year" 2012-2013. I took part via Skype. I was thus one of the seven co-founders of the NGO, along with Kit-Fai Næss and others. I was also included as a member of the board, along with 8 others (Kit-Fai Næss (head), Martin Lee Mueller, Reidar Goffeng, Inger Marie Mørner, Arne Johan Furseth, Carl Fredrik Normann, Ola Tellesbø and Anders Krosshavn Vik).
I had proposals/questions concerning up to 6 of the paragraphs of the regulations (vedtekter). At least half of these were followed up by making amendments to the original draft.
torsdag 25. august 2011
Rick Perry til topps - de siste meningsmålingene
De siste meningsmålingene som Real Clear Politics holder øye med viser at Perry leder på samtlige ferske meningsmålinger. Han leder over Romney på målingene til Gallup, PPP (D) og Rasmussen Reports, som alle har kommet med nye meningsmålinger i tiden etter 15, august - og ledelsen er stor i alle tre tilfeller, 10-11 %. Romney leder fremdeles på de siste målingene til Fox News, CNN, USA Today og McClatchy (med 2-8 %), men deres tall er uten unntak fra begynnelsen av måneden. Det er derfor grunn til å vente ytterligere fremgang for Perry på de nasjonale gjennomsnittsmålingene.
Slik ser de nasjonale tallene ut per idag:
1. Perry 20,6 %
2. Romney 18,9 %
3. Palin 10,8 %
4. Bachmann 9,3 %
5. Giuliani 9,3 %
Se også:
Dagens meningsmåling: President Sheen?
tirsdag 23. august 2011
Plakater til "Shared Worlds"-seminaret
FrP-koden
Fjordman utfordres til debatt - av Abid Raja
5. august, da Fjordman sto frem i offentligheten under eget navn, bekreftet jeg at min invitasjon til debatt står ved lag.
Nå utfordrer Venstre-politiker Abid Raja Fjordman aka Peder Are Nøstvold Jensen til debatt på desk.no. Nett-duellen er foreslått til mandag 5. september klokken 10:00.
Fjordman utfordres til duell
I en årrekke har Peder Are Nøstvold Jensen hevdet at muslimer ikke kan integreres i Norge. Han har ikke tatt debatten i media, som han hevder sensurerer ham. I stedet har han blogget anonymt. I duellen med Abid Q. Raja kan han fremsette sine argumenter usensurert og uredigert, men ikke uimotsagt.
lørdag 20. august 2011
Om Zappfe og Uexküll - fra "Semiotics of being and Uexküllian phenomenology"
THE ECO-EXISTENTIALISM OF PETER WESSEL ZAPFFESe også bloggpost i Kardemomme Tidende, "Larry David angrepet av flått - i tidsskriftartikkel".
On a personal note, it was in Peter Wessel Zapffe’s Norwegian language magnus opum On the Tragic (Om det tragiske) that I first encountered the Umwelt theory of Jakob von Uexküll (Zapffe 1996 [1941]). Zapffe is one of the three classical ecophilosophers of Norway, along with deep ecologist Arne Næss (1913–2009), who also to some extent referred to the work of Uexküll. For Zapffe, Uexküll was the biologist, and thus important for carving out his “biosophy” – philosophy of biological wisdom. From Uexküll, Zapffe learnt that everything alive is fundamentally different from everything not alive (that which is alive is what matters), and that all that lives navigates along the lines of its interests. His infamous pessimism (Zapffeheld that humankind should voluntarily stop reproducing) lies in his take on what is characteristic of human interests and abilities. Claiming that we, as a species, are over-equipped in terms of consciousness, his analysis of cultural life amounted to a series of observations of the various ways in which we delude ourselves in order to escape if not our predicament, then at least our awareness of it.
The core contribution from Uexküll in Zapffe’s thought was the former’s view that in the case of animals, there is a harmonious relationship between ability and need. Zapffe’s philosophical innovation is his claim that this is not valid in the case of human beings. He thus establishes man as an exceptional creature in the living world (as have countless others, each in their own way). While the behaviour of most animals is more or less fixed, Zapffe observed, human behaviour is exceptionally unfixed – exceptionally plastic. More precisely, we have become fixed in being unfixed. Instead of having highly specialized limbs or organs, we have acquired an ability to apply tools and technology so as to extend our capabilities. We compensate for our bodily simplicity by innovations and armour. Over time, the specialization of labour and technology has gone so far that the development has long since spun out of control. The technological development is not regulated by any external force, but only by our own choices. Due to our near-global delusion, there is not much hope.
So far Zapffe. Honestly speaking, his portrait of the biological world is very biased, since he everywhere (except for in his humorous prose stories) emphasizes grief and misery and downplays delightful undertakings. He talked of a “brotherhood of suffering”, ranging from the amoeba to the dictator or artistic genius. Empathy or sympathy thus has a place in his worldview. But why not a “brotherhood of pure delight” as well?
Zapffe failed to see the true significance of Uexküll’s attribution of phenomenological status to other mindful creatures. He was the first major figure in Norwegian culture to call for conservation measures – but like Uexküll, he did not observe, or foresee that the apparent harmony between animal ability and need turns out not to be a timeless fact. In the case of endangered species in volatile ecological situations – such as our current situation – the abilities of any animal can prove to be insufficient to meet their needs. In short, Zapffe’s existentialism did not break with the tradition of focusing solely on the human existence, despite the fact that it – perhaps for the first time – incorporated the value of nature (though first of all for recreational purposes) in existentialist thought.
fredag 19. august 2011
Hvor blir Utopisk Realisme lest?
1. Norge 16.169
2. USA 1.190
3. Frankrike 363
4. Tyskland 351
5. Nederland 243
6. Sverige 181
7. Brasil 171
8. Russland 140
9. Storbritannia 137
10. Sør-Korea 123
Men hvor er Danmark - og danskene?
Ti mest leste bloggposter
| ||||||||||||||
| ||||||||||||||
| ||||||||||||||
| ||||||||||||||
| ||||||||||||||
| ||||||||||||||
| ||||||||||||||
| ||||||||||||||
| ||||||||||||||
|
lørdag 13. august 2011
Til Lars Petter Granli: Kildekritikk, gutt!
På Twitter sendte mitt alter ego Sporfilosofen denne tweeten:Så du mener at muslimene vil ta over store deler av verden?
Granli: Jeg velger å tro det, ja. Det ser man blant annet på fødselsraten, så denne utviklingen skjer av seg selv.
Hvor får du faktakunnskapene om dette fra?
Granli: De finnes på nettet, blant annet på Youtube. Jeg mener ikke å såre noen med meningene mine, men det er viktig for meg at folk får opp øynene og ser hvor samfunnet er på vei.
@lpgranli Hei Lars Petter, i int viser du til YouTube som kilde ifm muslimenes økende ant. i Europa. Les BBC sin faktasjekk bbc.in/rfOGUP
PS Lars Petter: Jeg vil IKKE se deg naken.
Anbefalt blogg: Spis Sørlandet
Bloggprosjektet støttes av Fædrelandsvennen.
Når det gjelder økologisk mat er Marte og jeg enige om svært mye - selv om hun ikke er vegetarianer, som meg. For meg er dette med vegetarianisme et viktig poeng også politisk - i.f.m. diskusjon om arealbruk verden over blir vegetarianisme, eller mer realistisk lavere kjøttforbruk, et stadig mer presserende alternativ i vår nære framtid; i en verden hvor 30 % av jordoverflaten idag brukes til produksjon av menneskemat; og hvor kjøttforbruk generelt er flere ganger så ressurs-, land- og energikrevende som produksjon av planteføde.
fredag 12. august 2011
Debattinnlegg i Dag og Tid: Sanninga om framtida
I denne ukas utgave av Dag og Tid, som utkom idag, har jeg et leserinnlegg under tittelen "Sanninga om framtida". Debattinnlegget ble skrevet på oppfordring fra avisa. Her følger innlegget i uredigert versjon (plukk opp et eks. av Dag og Tid - eventuelt i elektronisk form - for noe forbedret nynorsk!):
Sanninga om framtida
To diskusjonar går høgt om dagen: Kva er kjelda til terror? Og korleis hegnar me best om demokrati og ytringfridom? To stikkord i min analyse er kjeldebruk og framtidssyn.
Eg skal ikkje bruke plass her på å analysere terroristen sitt verdsbilete, som eg har skrevet om i blogginnlegget ”Terrorens retorikk: Om Anders Behring Breiviks tenkning og de siste dagers hendelser”. Men at ord har makt har me alle no fått erfare. I bloggen min vart eg kritisert for å kalle Fjordman ein høgreekstremist – det var så stigmatiserande. Og kritikaren hadde eit poeng, så eg gjekk over til å kalla han høgreradikal. Det er alltid ein fordel, i eit ordskifte, å einast om kva ein kan kallast, så ein kan bruke det same språket.
Er det eit godt poeng mange antiislamistar har desse dagane, så er det at konformiteten i norske medier fortener å gjerast til gjenstand for debatt. Mange er no redde for ei innsnevring av debatten. Det er avgjerande viktig å ikkje tåkeleggje reell usemje. Eg formidlar elles oppmodinga om å følgje nokon du er grunnleggjande usemd med t.d. på Twitter.
Som Øyvind Strømmen held frem i Dag og Tid 5.8, refererer Hallgrim Berg i Høgre til ”den kjente bloggeren Fjordman” som ei solid kjelde i si bok ”Amerikabrevet: Europa i fare”. Hovudproblemet med synet til mange antiislamistar er innslaget av samansverjingsteoriar og eit dårleg fundert framtidssyn. Demokratiske anti-islamistar som Hege Storhaug, Jan Simonsen (og Hallgrim Berg?) skiljer seg frå Breivik og Fjordman ved å ikkje basere seg på konspirasjonsteoriar, men verdsbiletet har det til felles at dei meiner å vite at vi går mot eit Europa der muslimar vil kome i fleirtal, og der det er ein reell fare for at radikale islamistar tek over, ein eller annen gong dette hundreåret.
Kvar har dei dette frå? Eg spurte på Twitter Hege Storhaug om kva for nokre demografar som var kjeldene hennar, sidan eg ikkje kjenner til demografar med slike prognosar. Svaret frå Storhaug var at kjeldane hennar var nærmare namngitte historikarar. Akkurat! No skal sjølvsagt historikarar få si sitt om framtida, men burde vi ikkje først og fremst vende oss til demografane når det står om befolkningssamansetninga si framtid?
Vi treng gode futurologar, i vår tid (Fjordman kvalifiserer ikkje). Futurologi er altfor viktig til å overlatast til konspirasjonsteoretikarar – eller historikarar for den del. Ingen har monopol på framtida (men nokon har meir kjennskap til framtida enn andre).
Det går no ein debatt om kor vi skal dra grensen i det offentlege ordskiftet. Mitt svar er slik: Eitkvart meiningsinnhald må kunne passere. Avvikande meiningar (mindretalsmeiningar) er det spesielt viktig og meiningsfullt å trekke fram, og dei fortener ein plass i debatten som er noko større enn den gruppa dei representerer (men ingen dominerande plass). Kjeldekritikk og realitetsorientering i samtids- og framtidssyn, dét er det me må passe særskilt nøye på (ikkje gjennom sensur, men gjennom tålmodig, sakleg kritikk). Det er i kombinasjon med konspirasjonsteori og dårleg realitetsforankring at all slags meiningsinnhald kan verte farleg.
Morten Tønnessen, bloggar (Utopisk Realisme), filosof og semiotikar